Make your own free website on Tripod.com

1. ANALNE ZLEZDE

ANALNE ZLEZDE

To su mirisne zlezde koje se nalaze sa obe strane analnog otvora.Njihov normalan sadrzaj je bistar,braon boje i luci se u toku samog akta defekacije pod pritiskom fecesa koji izlazi napolje.Sadrzaj zlezda sluzi psu da bi obelezio svoju teritoriju.Miris analnih zlezda se menja kada su kuje u estrusu.Smatra se da taj miris privlaci muzjake iz okoline.Svaki pas ima svoj,karakteristican miris ,te se zato kaze da ove zlezde predstavljaju "licnu kartu" naseg ljubimca.

Kada je izmet psa od tvrde do normalne konzistencije zlezde ce se redovno prazniti.To je jos jedan razlog zbog cega treba svakodnevno kontrolisati izmet psa.Ako pas ima normalan izmet nikada mu ne treba cediti sadrzaj ovih zlezda jer se priroda o tome pobrinula.

Medjutim,kod pasa sa dijareom(proliv) izostaje pritisak fekalnih masa na zlezde-sadrzaj zlezda se zadrzava i stvrdnjava i postaje izuzetno dobra podloga za razmnozavanje mikroorganizama.Dolazi do pojave zapalenja zlezda.One postaju uvecane ,pritiskaju cmar,javlja se crvenilo i otok citave analne regije.Temperatura je povisena,defekacije su izuzetno bolne pracanje cviljenjem.Nasilno cedjenje ostecuje kanale ,izaziva krvarenje,kanali postaju sve uzi i spontano praznjenje vise nije moguce.Sekret se zadrzava ,nas pas se oseca nelagodno,grize rep i okolinu repa ,vuce zadnji deo tela-"sanka se".Ova pojava da pas vuce zadnjicu ne znaci uvek da pas ima problema sa zlezdama.

Pazljivom palpacijom uocava se da se zlezde izuzetno tvrde i napete.Pojava crvenila je signal da vaseg psa odvedete veterinaru koji ce iscediti sadrzaj analnih kesica.Kod pasa velike rase,bolje je pazljivo uvuci jedan prst u rektum i cediti svaku zlezdu posebno.U krajnjoj nuzdi moze se upotrbiti mali plasticni kateter ili tupa igla.Kod pasa cesto postoji cep koji pri cedjenju naglo izleti napolje.

Sto se tice terapije,preporucuje se ubacivannje antibiotika(streptomicin,chloramphenicol),kortikosteroida,dezinficijenasa-kateterom.

Ako su izvodni kanali potpuno zapuseni najbolje je pod pritiskom iscediti sadrzaj jer se kateterom izvodni kanal moze jos vise ostetiti.

U tezim slucajevima,kada se problemi sa zlezdama ucestalo ponavljaju,ili kada postoji senzibilizacija organizma ,preporucuje se hirursko odstranjivanje analnih zlezda.

 

BOLESTI KOZE

Pas ima apokrine znojne zlezde (funkcija kao kod coveka) i nalaze se na jastucicima sapa. Najdeblje dlake su na ledjima,najtanje na abdomenu i vratu.Sve kozne bolesti se uglavnom dele na pruritogene(pracene svrabom) i nepruritogene (bez svraba).

 

PRURITUS CUTANEUS

Svrab nastaje nadrazajem intraepitelnih nerv. zavrsetaka koze, bez izrazitih promena na njoj.Opsti svrab se moze javiti kod hepatorenalnog sindroma,kod intoksikacuja, estrusa, graviditeta, laktacije, crevnih parazita.Lokalni svrab je propratna pojava kod besnila,ektoparazita i tenijaza.

Simptomi:nemir,nervoza,neposlusnost,cesanje,crvenilo,erozije sa proredjenom dlakom.

Terapija:antipruritogena sredstva (rastvori sumpora, salicila, resorcina, tanina, mentola) ,preparati kalcijuma parenteralno, B-kompleks, kortikosteroidi (bolje lokalno) , antibiotici, antihistaminici.

DERMATITIS-u uzem smislu

Dermatitis podrazumeva hiperemicno-eksudativne promene korijuma dok je epidermis uglavnom neostecen.Srece se kod opekotina i promrzlina.

Simptomi:crvenilo,otok,lokalno povecanje temperature koze,, bolnost, razne eflorescence.

Terapija:nadoknada izgubljene tecnosti i elektrolita, velike doze vitamina C, kortikosteroidi, adstrigenti i dezinficijensi.

ALOPECIJA

To je opadanje dlake na mestima gde je koza normalno odlakana,bez uticaja bilo kakvih koznih oboljenja, kao i bez delovanja parazita koze.Moze biti:

1)A.CONGENITA-urodjena , zbog deficita joda kod majkr ili poremecaja stitne zlezde majke.Pas ugine posle vrlo kratkog vremena.

2)A.ACQUISITA-javlja se posle nekih infektivnih bolesti,trovanja,kod hormonalnih poremecaja.Obicno je bilateralna i nepruritogena.

3)A.AREATA-simetricno opadanje dlake uglavnom nervnog porekla.

Terapija:kvalitetna ishrana, vitamin B, H-murnil,anabolici-Dianabol,sredstva koja izazivaju hiperemiju-Resorcin,Salicil.

TRICHORRHEXIS NODOSA-LOMLJIVOST DLAKE

Uglavnom na ledjima i repu-dlaka postaje kraca i lomljiva.Javlja se kod nekih unutrasnjih bolesti,crevnih parazita,nekvalitetne ishrane,hormonskih poremecaja,psihickih nadrazaja.U terapiji treba otkloniti primarni poremecaj uz korekciju ishrane i dodatak mineralno vitaminskih preparata.

FOLLICULITIS

To je zagnojavanje dlacnih folikula i pripadajucih lojnih zlezda.Acna nastaje zapusenjem otvora dlacnog folikula,dolazi do zadrzavanja loja i zagnojavanja dlacnog folikula.Spajanjem vise acni nastaje furunculus koji je pracen jakom inflamatornom reakcijom , zagnojavanjem i nekrozom.U etiologiji ucestvuju bakterije (Staphilococcus),prljavstina i nehigijensko drzanje.

Javlja se najcesce na mestima pokrivenim cebetom-topliji , bolni otok sa dlakom nakostresenom i bez sjaja koji nestaje za desetak casova ako pas miruje.U protivnom se razvija cvoric, pa gnojanica koja prsne i po kozi se nadje zuckast , lepljiv sekret koji se susi i pretvara u krastu.Na kozi ostaju bezdlacna mesta.

Tok:1-2nedelje,cesto recidivira.

Terapija:ciscenje i istiskivanje gnoja,preparati Joda, KMnO4 (tusiranje),masti za kozu(sumporna , salicilna, cinkova, vitamin B, mineralne materije.

TRICHOPHYTIA-kosopasica

Ovo je dermatomikoza zaraznog karaktera.Izazivaci su gljive Trichophyton i Microsporum vrste.Spore prodiru u dlacni folikul i dlaku,izazivaju zapaljenje praceno obilnim perutanjem i opadanjem dlake.Zapaza se i jaca eksudacija sa otvaranjem pustula i nastajanjem krasta.

Sanacija pocinje od sredine-prstenaste formacije na kozi.

Ovu bolest prati lokalni imunitet-recidivi su uvek na drugim mestima.

Terapija:jodne sumporne ili salicilne masti.

ECZEMA

Narocit vid zapaljenja koze koje nastaje kao posledica razlicitih delovanja na preosetljivu kozu.Za nastanak dermatita je potreban mnogo jaci spoljasni faktor.

Predisponirajuce deluju losi uslovi drzanja,sekreti i ekskreti u okolini anusa i vagine,cesta kupanja sapunom(menja se ph koze),ektoparaziti,agresivne masti, alergija(konjsko meso) deficitarna ishrana (manjak masti-suvo perutanje,opadanje dlake;manjak proteina,manjak vitamina,hormonski poremecaji).

Terapija:otkloniti organski i funkcionalni poremecaj,hrana bogata vitaminima i mineralnim materijama,antipruritogena sredstva.Lokalni tretman antiflogistickim sredstvima.Vlazni ekcem-indiferentni praskovi (cink oksid).Gnojni ekcem-baktericidna sredstva.

ALERGIJSKI DERMATIT NA UBOD BUVE

Psece buve su najcesce Ctenocephaloides canis i Psilopsilus cuniculi.Buva pri sisanju krvi izbacuje pljuvacku koja senzibilise organizam, pa se pri ponovnom kontaktu javlja zapaljenje koze praceno svrabom, papulama, vezikulama, ekcemima u lumbosakralnom delu.

Senzibilizacija pljuvackom se desava u prvih godinu dana, a bolest se javlja kod starijih pasa (1-2 god.)Svojim prisustvom buve uznemiruju i iritiraju psa ,koji se prilikom uboda naglo trgne i grize taj deo tela.

Moguca je sekundarna infekcija gnojnim bakterijama.

Dijagnoza:ako nema buva trazimo njihov izmet-ispod psa stavimo beli papir i trljamo dlaku psa pri cemu padaju grudvice velicine ciodine glave.Natopimo ih vodom i ako pocrvene u pitanju je izmet buve.

Terapija:ektoantiparazitici 2-3 nedelje,praskovi ili kupanje-ALUGAN,NEGUVON,ogrlice protiv buva od polivinil-hlorida ili organofosfata (isparavaju za 2 meseca ma koliko pisalo u uputstvu proizvodjaca)

ALERGIJSKI KONTAKTNI DERMATIT

Polenska groznica-polen, prasina, grinje, duvanski dim-udisanje.Kod pasa se javlja reakcija na kozi jer tu ima najvise mastocita.Dolazi do parcijalnog pruritusa-pas cese glavu, oci, usne skoljkr.

Dijagnoza:kozne probe-intradermalna aplikacija alergena i citanje reakcije za 15-30minuta.

Terapija:Prednisolon.Lecenje traje tokom cele sezone(postepeni prestanak).Idealno bi bilo ukloniti alergen,ali to je cesto nemoguce.Desenzibilizacija-davanje odredjenih koncentracuja alergene duze vreme.

Kontaktna alergija-izazivaju je sredstva za pranje tepiha ili namestaja,boje za tekstil...Najcesce se javlja na ventralnom delu abdomena oko njuske,ociju,usiju i na bradi.U lecenju koristiti prednisolon lokalno uz antibiotske masti radi sprecavanja sekundarne bakterijske infekcije.

SUGA

Suga je veoma rasireno kontagiozno oboljenje prouzrokovano ektoparazitima iz nekoliko rodova.Neki od njih prodiru u epiderm dok neki zive na kozi.

Sarcoptes suga pasa izazvana je vrstom Sarcoptes scabiei var.canis(moze da parazitira i kod coveka). Promene su oko usta, ociju, usiju.Sa ovih mesta moze da se siri na abdomen, grudi i celo telo.Vide se mali crveni cvorici ili veca polja sa papulama, vezikulama,pa i pustulama.Kasnije se formiraju kraste, dlaka opada.Vrlo je kontagiozna.

Otodectes suga pasa je najcesci oblik suge koji se javlja,a naziva se jos i suga usiju,jer je lokalizacija parazita u spoljasnjem usnom kanalu.Uzrocnik je Otodectes cinotis var canis.Paraziti izazivaju zapaljive promene u korijumu koze pri cemu se javlja eksudacija.Zbog ovoga je pojacana sekrecija cerumena koji je tamno smedje boje.Ceo usni kanal je ispunjen sadrzajem u kome se nalaze paraziti.Zivotinje tresu glavom ,cesu usi, moguci su epileptoformni napadi, a zbog eventualne sekundarne infekcije bakterijama moze doci i do perforacije bubne opne.

Notoedres suga pasa prouzrokovana je vrstom Notoedres cati var cati.Prvenstveno je to suga macaka, ali se javlja i kod pasa,kunica i coveka.Promene su na kozi glave, licu, usima, a moze se preneti na grudi i abdomen.Prvo se javlja perutanje sa delimicnim ispadanjem dlake, a kasnije nastaju debele, sivkaste, ispucale naslage na kozi.Svrab je slabije izrazen nego kod Sarcoptes suge.

Terapija:1)Heksahlorcikloheksan 2)estri fosforne kiseline 3)karbamati 4)piretroidi(jedino oni nisu toksicni).

Profilaksa:ne mesati sumnjive sa zdravim i novonabavljenim psima.Ako su psi boravili u objektu sa sugom treba ih tretirati rastvorom akaricida.Treba tretirati i citavo dvoriste kao i predmete za higijenu pasa.Kada se koriste ovi rastvori treba cuvati i sebe, drzati se uputstva,koristiti zastitnu opremu (masku , rukavice )uvek imati antidot.

DEMODIKOZA

To je najteze, najcesce i najznacajnije oboljenje koze pasa.Uzrocnik je Demodex canis a kod ljudi Demodex foliculorum.Ovi sugarci su kod pasa lokalizovani u dlacnim folikulima lojnim zlezdama.Naziva se jos i suga"naocarka" zbog toga sto pocinje oko ociju.Demodexi se nalaze i na kozi zdravih pasa, tako da moraju postojati predisponirajuci faktori koji ce dovesti do klinicke manifestacije (nepravilna ishrana,losi zoohigijenski uslovi,kratkodlaki psi,dugotrajna terapija kortikosteroidima).

Simptomi: dlaka opada prvo oko ociju, a zatim se proces siri.Ako je demodikoza lokalizovana(javlja se samo na jednom mestu) obicno je prognoza dobra .Medjutim,ako je generalizovana(zahvata celo telo) prognoza je jako nepovoljna.Mogu se javiti promene na kozi u pustuloznom i skvamoznom obliku.Kontagioznost demodikoze je pod znakom pitanja,nece uvek preci sa jednog psa na drugog,ali u 80% slucajeva prelazi sa majke na stenad pri sisanju i tada se pocetna demodikoza javlja oko usta.Neki naucnici tvrde da razvoj ovog sugarca nije potpuno rasvetljen jer su demodexi nalazeni i u nekim unutrasnjim organima.Cesto se desava da lokalizovana demodikoza prodje sama od sebe,ali se uvek mora intervenisati jer neznamo kada ce preci u generalizovanu formu.

Terapija:Amidraz(aktivna supstanca karinamid) za kupanje spolja promenjenih mesta.Dobre rezultate je dao i Ivermektin ali kod nas nije registrovan za davanje psima,pa ga ne preporucujem.Moze se davati i Acetarsantin.

[Povratak na vrh strane]